Przeskocz do treści

5.10 MARCHEW

5.10 MARCHEW txt
Marchew ma bardzo słodki smak i należy do elementu ziemi, a więc mniej oczyszcza organizm natomiast bardziej wzmacnia i regeneruje narządy oraz funkcje związane ze śledzioną. Sok z marchwi jest bardzo cennym lekiem, gdyż wzmacnia i regeneruje wszystkie błony śluzowe w całym organizmie (pod warunkiem, że jest substancja, czyli zboża i krzem w pożywieniu), a zwłaszcza w układzie krążenia, w układzie oddechowym i w rozrodczym, szczególnie u kobiet, a także regeneruje oczy i poprawia widzenie. Jest wspaniałym lekiem dla skóry, którą odnawia i regeneruje. Sok z marchwi oczyszcza, wzmacnia, odnawia, odświeża i odbudowuje krew, a więc jest bardzo dobrym lekiem w przypadku blednicy, anemii i po dużych ubytkach krwi, po operacjach i po krwotokach, również w przypadku nadmiernych krwawień miesięćznych u kobiet. W przypadku problemów z krwią należy przed kuracją sokiem przeprowadzić kilkudniową monodietę z kaszy jaglanej. Sok z marchwi wykazuje również działanie przeciwcukrzycowe, a także wzmacnia odporność organizmu zarówno fizyczną jaki psychiczną oraz immunologiczną. Świeży sok z marchwi posiada jeszcze jedną wspaniałą właściwość. Dzięki dużej zawartości żywych, aktywnych biologicznie substancji, zwłaszcza dzięki naturalnemu B-karotenowi działa przeciwnowotworowo i przeciwrakowo: Sok z marchwi należy stosować zawsze na zakończenie kuracji po monodiecie zbożowej i ewentualnie po innych sokach, które bardziej odśluzowują (kapusta, seler) lub po zakończeniu kuracji zbożami można przez pewien czas pić sok z marchwi jako wyłączny napój i pokarm na kolacje lub przez jeden dzień w tygodniu. Regenerujące, odnawiające i wzmacniające działanie soku z marchwie nie może się ujawnić jeżeli organizm nie jest oczyszczony, to znaczy jeżeli złogi są w postaci dużych, zbitych i stwardniałych tworów i jeżeli błony śluzowe pokryte są grubą warstwą toksycznego śluzu, a także jeżeli w organizmie nie ma odpowiedniej energii (ciepła), aby organizm przyswoił ten sok. W tym przypadku niezbędne są zioła oraz zboża.

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz